Barátcsuha Borház

A táj szőlőkultúrájának őrzője, a Barátcsuha otthona

Nagy Imre
+36 87 444 025
+36 70 318 2070
baratcsuha@freemail.hu
Facebook elérhetőség

Kérjük, legyen arra tekintettel, hogy a borászok nem csupán értékesítenek, hanem nap mint nap végzik a szőlészeti, borászati munkálatokat.
A Barátcsuha Borházban nyitvatartási időben tud vásárolni.
Ha hidegtálas borkóstolón, vagy műemlék pincelátogatáson venne részt, kérjük, előzetesen jelentkezzen be telefonon!

Nyitva tartás:

Hétfőtől-Szombatig: 9:00-18:00
Vasárnap: 9:00-13:00

Termékek

 • Olaszrizling
 • Szürkebarát
 • Savignon
 • Irsai Olivér
 • Dűlőszelektált fehérbor: ‘Fenye leve’
 • Rose Zweigel
 • Merlot vörösbor
 • Barátcsuha (késői szüretelésű)

Hol lehet vásárolni?

Vásárolni lehet helyben, borkóstolók alkalmával és bizonyos kiskereskedelmi egységekben. Érdeklődjön telefonon.

Szolgáltatás

 • Borkóstolók
 • Műemlék pincesor látogatása-borkóstolással
 • Bortaxi szervezése

Nagy Imre többgenerációs borászcsaládban nevelkedett. (A család az 1780-as években kezdett borászkodni.) A borkultúra népszerűsítése iránti elkötelezettségét nem csupán borászati, hanem a Balatonakali Történelmi Szőlőhegyek Borút Egyesületi tevékenysége is mutatja.

A Barátcsuha Borház nem csak kitűnő minőségű borának köszönheti jó hírnevét, hanem a gazda által képviselt értékrendnek, amivel a táj és az egykori tájra jellemző szőlő gazdálkodási módot megtestesítő értékeket tiszteli, óvja és felvállalja bemutatását a jelen és jövő nemzedéke számára.

Imréről bátran mondhatjuk, hogy a Barátcsuha fajta megmentője, hiszen mikor már a szakma is lemondott róla, ő akkor is őrizte, termelte és magasztalta a termőhelyre jellemző egykori egyedi fajtát. Barátcsuhát a környéken csak az ő pincéjében kóstolhatunk.
Egyre többen tudják Balatonakaliról, hogy hegyén kiemelkedő értékű, XVIII-XIX. századi műemlék pincék, présházak vannak, amelyeket mind a mai napig korhűen használ több  gondos gazda. Imre a Balatonakali Borút nevében egyedi műemlék pince túrára is invitál bennünket, ahol a legnagyobb érték az egykori borászkodás kultúrájának őrzése, bemutatása. Ki más tudná ezt hitelesebben bemutatni, mint ő, aki maga is főborászként dolgozott több évtizeden keresztül a Balaton-felvidéken és gyermekkorától őrző szemekkel járja a szőlőhegyet.

A több generáció gyakorlati tapasztalatával rendelkező borász borait a faluban lévő borházában kóstolhatják meg, illetve a szőlőhegyen, saját műemlék pincéjében.
Jó szívvel ajánljuk ezt a programlehetőséget minden érdeklődőnek, hisz a Balaton-felvidék páratlan panorámája adta élmény keveredik itt a táj szépségébe beleilleszkedő régi épületekkel és az egyedi ízharmóniájú borokkal.
Kihagyhatatlan élmény ez mindenkinek, aki értéknek ítéli a vidék és az egykori szőlő gazdálkodás kultúrájának harmóniáját!

Imre azt vallja, minden szőlőfajtának megvan a maga termőhelye és minden termőhelynek megvan a maga fajtája, amit csak kis borászatok tudnak kellően tolerálni. Nem keveri a különböző termőhelyek szőlőit. Inkább kisebb tételeket készít, de az adott szőlőnek megadja a lehetőséget, hogy a maga jellemző termőhelyére kerüljön. Így van minden bora is a legjobb íz és illatharmóniában a maga helyén. A minőséget a többgenerációs borász önmaga garantálja és az elégedett vevők, akik még sosem panaszkodtak. A Barátcsuha Borház egész évben várja a vendégeit.

 

 

 

 

Küldjön üzenetet!

Kérdése lenne egyesületünkkel, védjegyünkkel, illetve bármely védjegyesünkkel kapcsolatban?
Küldjön üzenetet az alábbi üzenetküldő űrlap segítségével!

FONTOS!!! Amennyiben közvetlenül szeretné felvenni a kapcsolatot tagjainkkal, kérjük használja az adatlapjaikon feltüntetett elérhetőségeiket!