Harmóniában a természettel
Tóbel János – kistermelő
8452 Halimba, Dózsa Gy. u. 28.
+36 30 227 6966
herbaporta@gmail.com
www.herbaporta.hu
Facebook
Kérjük, legyen arra tekintettel, hogy a kistermelők nem csupán értékesítenek, hanem gazdálkodnak is, illetve főállású munkahelyükön dolgoznak.
Ha vásárolni szeretne, kérjük, előzetesen jelentkezzen be telefonon!
Termékek
- lekvárok (cseresznye, szilva, eper, feketeszeder, körte, sárgabarack),
- szörpök (feketeszeder, levendula, bodza, kakukkfű, menta),
- savanyúságok (pl. uborka, almapaprika, paradicsom, friss saláták),
- vadontermő és termesztett gyógynövények, fűszernövények (bazsalikom, zeller, kakukkfű, borsikafű, stb…)
- tojás,
- ételízesítő
Szolgáltatások
- Falusi vendégasztal – harmóniában a természettel
- Halimba környéki gyógynövények bemutatása az adott időszaki termésnek, virágzásnak megfelelően
- Önfenntartó háztáji gazdálkodás bemutatása, népszerűsítése a portán megvalósuló zöldségtermesztésen és kisállat tartáson keresztül, komposztálási ismeretek
Szezonális kínálatok
- Téli falusi disznóságok vendégasztala
- Szüreti ízek vendégasztala
- Nyári kakukkfüves vendégasztal
- Gyógynövény szezonhoz illeszkedő tematikus napok: bodzavirágzás – szörp készítés Mentából készíthető finomságok, a csipkebogyó és felhasználása, elkészítési lehetőségek.
- Gyümölcs szezonhoz kapcsolódó befőző suli, házi savanyúság tartósítás.
A Herbaporta fő profilja a falusi vendégasztal szolgáltatás, ahol János és felesége, Andi helyi alapanyagokból, eredeti ételeket készítenek hatalmas szeretettel a szívélyes falusi vendéglátás jegyében.
Ételeik alapanyagául szolgáló zöldségek, gyümölcsök, saját vegyszermentes gazdálkodást folytató gazdaságukból származnak. A fűszernövények és gyógynövények közül számos fajta szintén a gazdaságukból kerülnek begyűjtésre. A gyűjtött gyógynövényeket csak biztonságos területről szerzik be, forgalomtól mentes helyről, így azok a természet minőségét képviselik.
A gyümölcslekvárjaik, szörpjeik mesterséges színezéket, adalékanyagokat, tartósítószert nem tartalmaznak. A tartósítás kizárólag hőkezeléssel történik. A gyümölcslekvárok 25 % hozzáadott cukrot tartalmaznak. Gyógynövényszörpjeik 30 % hozzáadott cukortartalommal készülnek.
János a gyógy- és fűszernövény bemutató túrákkal segíti a környezet védelmét, a természeti változatosság megtartásának fontosságát mutatja be az érdeklődőknek, hisz Halimba önmaga különleges flórával rendelkezik, ahol rendkívül sok gyógynövény található meg e természetben. Igény esetén a kiskerti vegyszermentes termesztésben, illetve a szakszerű komposztkészítésben is segítséget tud nyújtani az érdeklődőknek.
Nagy hangsúlyt helyeznek a vidéki kultúra, a hagyományok megőrzésére, és ezen keresztül az önfenntartó családi modell bemutatására.