Tonus Peregrinus

Hagyományőrző Egyesület

Kiss Attila
8471 Nemeshany, Petőfi u. 198.
+36 20 800 2208
nemeshany@sanet.hu

Tonus Peregrinus Egyesület felvállalta Nemeshany település turisztikai és kulturális kínálatának csokorba gyűjtését, és népszerűsítését. Tevékenységük több területet érint. Szerveznek hagyományőrző, kulturális, tematikus táborokat, települési kínálat összeállításában is szerepet vállaltak és a térségben ellátott kulturális tevékenységük is kiemelkedő.

Az egyesület 2006-óta meghatározó közösségi szereplője a helyi és térségi társadalomnak.   Számtalan programot, rendezvényt bonyolított le, hol önerőből, hol együttműködve más civil szervezetekkel. Az egyesület Leader pályázati támogatással kialakított egy nagyon színvonalas közösségi színteret, a Pajtaszínházat. Több lépcsőben került felújításra az épület, majd technikai eszközöket szereztek be és megújuló energiával való ellátását is sikerül megoldani, ezzel a fenntartását hosszú távon biztosítani. Zenei programok, koncertek, kiállítások, hagyományőrző programok szervezésével hozzájárul a helyi közösség kulturális programjaihoz.

Turisztikai programcsomag kínálatai:

  • A falu közepén teljesen felújítva szemet gyönyörködtető épület hívja fel magára a figyelmet, a Csizmadia vízimalom, korabeli gépekkel, berendezési tárgyakkal felszerelve, amely egész éven át látogatható. A malom mellett állatsimogató és ifjúsági szálláshely is várja a látogatókat.
  • A Faluházban állandó kiállítás mutatja be a falu büszkeségét a nemeshanyi varrt csipkét, amely a halasi csipke finomságával vetekszik.
  • A nemrégiben felújított Tájház helyi értékek gyűjtőpontja, ahol állandó kiállítás látható a településről. A kapcsolódó nyitott pajtaszín a táborok egyik helyszíne.
  • A Pajtaszínházban időszakos kulturális programok várják a Nemeshanyba érkezőket és a helyieket egyaránt.
  • A Kemencés vendégház, romantikus szálláslehetőség hamisítatlan falusi környezetben Nemeshany szívében, kirándulási, lovaglási, horgászati lehetőséggel. Kenyérsütési lehetőség kemencében.
  • Táborok: 7-10 Napos gyermektáboroztatás szervezése, programok és étkeztetés (helyi ételek, élelmiszerek) biztosítása.
  • Hagyományőrző csipketábor: felnőttek és gyerekek számára egyaránt
  • Hagyományőrző zenetábor (szakmai tábor) oktatókkal
  • Országos, színjátszó tábor szakmai résztvevők bevonásával.

Nemeshany község turisztikai szempontból kiváló adottságokkal rendelkezik. A helyből induló turistautak mesés tájakat érintve vezetik a látogatókat a sárosfői halastavakhoz, az ezer éves gyepükajáni Csonkatoronyhoz vagy csillagtúra-szerűen környéket bejárva egészen Sümegtől és a Somlóig. A település és környéke kiváló kirándulási lehetőséget biztosítanak az ide látogató vendégeknek akár gyalogosan, biciklivel vagy lóháton, lovaskocsival.
Nemeshany település „Skanzenszerű”  bemutatása a régi korok hangulatát idézi. Megtalálhatóak itt a helyi védelem alatt álló, felújított, régi, 100 éves házak, a Pajtaszínház és Önkormányzat épületeinek – faluház és óvoda – energiaigényét napelemek biztosítják, komposztálás, szelektív hulladékgyűjtés megoldott.  A településen a csatornázás megtörtént, új, térköves járdák kerületek kialakításra, játszótér várja a gyerekeket.
Sokszínű természeti adottságok, patakok, tavak, erdők ölelik körül a települést.

 

 

 

 

Küldjön üzenetet!

Kérdése lenne egyesületünkkel, védjegyünkkel, illetve bármely védjegyesünkkel kapcsolatban?
Küldjön üzenetet az alábbi üzenetküldő űrlap segítségével!

FONTOS!!! Amennyiben közvetlenül szeretné felvenni a kapcsolatot tagjainkkal, kérjük használja az adatlapjaikon feltüntetett elérhetőségeiket!