Pro-Regio Díj

PRO-REGIO díjat kapott az ÉLTETŐ Balaton-felvidékért Egyesület

2016. október 23-án, Dr. Seszták Miklós Nemzeti Fejlesztési Miniszter PRO-REGIO díjat adományozott az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület részére.

A díjat egyesületünk elnöke, dr. Rédei Zsolt október 24-én, a Pesti Vigadóban megtartott ünnepi rendezvényen vette át.

Az ÉLTETŐ Balaton-felvidékért Egyesület a díjat „a terület és regionális fejlesztés és a térségi együttműködés előmozdítása terén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként” kapta.

A PRO-REGIO díjat – évente maximum öt szervezet részére – a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jogosult adományozni az október 23-ai nemzeti ünnep alkalmából. Idén az ÉLTETŐ Balaton-felvidékért Egyesület és a Pisztráng Kör Waldorf Természetvédő és Természetjáró Egyesület kapta a díjat.

Dr. Rédei Zsolt, Elnök: „A 2008-ban létrehozott ÉLTETŐ Balaton-felvidékért Egyesület napjainkra már a Balaton-felvidék egyik legjelentősebb társadalmi szervezete. A most kapott díjat közös munkánk legmagasabb szintű elismerésének tekintjük. Köszönöm minden volt és jelenlegi munkatárs, az elnökségi és egyesületi tagok és szakmai partnerek munkáját, valamint köszönöm a hosszú évek óta tartó bizalmat és együttműködést! Nagyon büszkék vagyunk az elismerésre!”

Információk az ÉLTETŐ Balaton-felvidékért Egyesületről

Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesületet (www.eltetobalatonfelvidek.hu) 2008-ban alakult. Mára több mint 240 tagja van köztük civil szervezetek, vállalkozások és önkormányzatok. Az Egyesület alapítói okirat szerinti célja a vidékfejlesztés. Az alakuláskor a fő tevékenység a Balaton-felvidék 60 települése 7 évre szóló fejlesztési stratégiájának elkészítése és LEADER vidékfejlesztési pályázati lehetőségekkel való megvalósítása volt. Mára az elhivatott vezetőségnek, tagságnak és munkatársaknak, illetve segítő szakértőknek köszönhetően sokkal szélesebbé vált az egyesület működési területe.

Az ÉLTETŐ a tagok és szakmai partnerek összefogásával több olyan projektet valósított meg, amely nem csupán egy-egy, hanem egyszerre több tucatnyi vállalkozó, önkormányzat és civil szervezet előrelépését segítette. Élen járnak a Balaton-felvidéki kistermelői, kisipari és helyi vállalkozói szolgáltatások népszerűsítésében. Ennek kapcsán nemzetközi együttműködésben csatlakoztak a Vidék Minősége ernyővédjegyhez, további 3 vidékfejlesztési csoporttal kialakították ennek a magyarországi rendszerét és saját Éltető Balaton-felvidék védjegyüket (www.eltetovedjegy.hu). Ez a program az élelmiszer előállítókat, kézműveseket, egyedi termékeket is gyártó kisipari vállalkozásokat és a turisztikai, kereskedelmi, vendéglátó ipari vállalkozásokat helyezi előtérbe. Segíti tevékenységük fejlesztését, kereskedelmi lehetőségeik bővítését, közös kínálatok kialakítását. Mára közel 100 vállalkozó, termelő, szolgáltató kaphatta meg a Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék védjegyet, jelenleg vannak folyamatban a 2016-os minősítések.

Az Egyesület fenntart egy turisztikai jelentőségű honlapot is (www.balatonfelvidekitura.hu), ahol a Balaton-felvidéki értékeket túraútvonalakon mutatja be, teljesen behálózva a teljes térséget. Jövő évtől az ez évben újra rendszerezett adatok alapján előre szervezett élmény lehetőségek ajánlásával segíti az Egyesület a turisták és a helyi kirándulók szabadidős feltöltődését.

2009-2015 között Európai Uniós LEADER vidékfejlesztési, valamint nemzeti forrásokból több mint 460 vállalkozó, civil- és egyházi szervezet, önkormányzat fejlesztési programját finanszírozták. Az ÉLTETŐ által korábban kidolgozott Helyi Vidékfejlesztési Stratégia végrehajtása keretében több mint 2,8 milliárd forint fejlesztési forrás odaítéléséről döntött az egyesület bíráló bizottsága. E pályázati munka közvetlen eredményeképpen több mint 100 új munkahely jött létre és 300 munkahely stabilizálódott a Balaton-felvidéken.

Az Egyesület tervei a közeljövőre vonatkozóan is nagyobb szabásúak.

Csakúgy, mint az előző években a fiatalok megtartását és térségben való letelepedését kiemelten kezelik és támogatják, ebben stratégiai partnerük a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért Egyesület. Védjegyes termelő, szolgáltató tagjaikat EU-s LEADER pályázati lehetőségekkel segítik továbbra is a saját fejlesztéseik megvalósításában és a vendéglátó egységeken és kiskereskedelmi egységeken keresztüli értékesítési lehetőségek szervezésében. Ezt egyesületi projekttel, pályázati lehetőséggel támogatják 2017. év elejétől.

Az önkormányzatok, aktív, közösségépítő civil szervezetek munkáját a több Balaton-felvidéki települést is átfogó ifjúsági, turisztikai és termelői jellegű, kapacitásépítő projektek megvalósítására ösztönzik, amelyekhez szintén pályázati lehetőséget és szakértői tanácsadást is biztosítanak. A pályázati lehetőségeket az Egyesület nem saját forrásai keretében biztosítja, hanem a Miniszterelnökség Agrár- Vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága megbízásából a LEADER Vidékfejlesztési Stratégiájában meghatározottak szerint.

Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület tevékenységének vázlatos összefoglalása

Tevékenységek felvázolása évenkénti megbontásban

Információk az ÉLTETŐ Balaton-felvidékért Egyesületről