Vidék minősége védjegyről

Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület 2014-ben jegyeztette be az Éltető Balaton-felvidék védjegyet és egyben csatlakozott a nemzetközi „Rural Quality” „Vidék Minősége” védjegyrendszerhez.

„A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegyrendszer minősítési eljárása általánosságban az egységes nemzetközi feltételek szerint történik, így a védjegyhasználatot kiérdemlő vállalkozások az európai „Rural Quality” védjegyrendszer tagjai is egyben. A minősítési rendszer ugyanakkor magában hordozza az adott vidéki területnek, szakmaterületeknek megfelelő egyediségeket, amelyeket maguk az itt élő termelők, szolgáltatók, vállalkozók határoztak meg.

Az európai összefogás célja az egyes országok, régiók, térségek vidéki területein a különleges minőséget képviselő, társadalmi, környezeti, gazdasági felelősségvállalás terén is együttműködő termelők, vállalkozók, szolgáltatók népszerűsítése, versenyképességük erősítése.

További információk

 1. Milyen a védjegyrendszer minősítési eljárása az Éltető Balaton-felvidékért Egyesületnél?
  a. Mik szabályozzák a védjegy használatát?
  b. Milyen szerződést köt az Egyesület a védjegy használatára jogosultakkal?
  c. Mely településeken igényelhető az Éltető Balaton-felvidék védjegy és mik a költségei?
  d. Milyen lépésekből áll a minősítés?
 2. Milyen kötelezettségeket vállalnak azok, akik megkapják az Éltető Balaton-felvidék védjegyet?
 3. Milyen előnyökkel jár a Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék védjegy használata?
 4. Mi a Rural Quality” „Vidék Minősége” védjegy?
 5. Mi a Magyar Vidék Minősége Védjegy Egyesület?

1.    Milyen a védjegyrendszer minősítési eljárása az Éltető Balaton-felvidékért Egyesületnél?

Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület által bevezetett védjegyrendszer általános és szakma specifikus szabályzatainak létrehozása, maga a folyamat, a termelőkkel, vállalkozókkal közösen megfogalmazott szabályok, és a rendszer működtetése megfelelnek az ernyővédjegy létrehozói által megfogalmazott elvárásoknak. Ennek köszönhetően azok a vállalkozások, szervezetek, intézmények, akik a térségi minősítési rendszer alapján megfelelnek, és a minősítés alapdokumentumainak megfelelően a Térségi Védjegy Tanácsa a használati jogot számukra biztosította, a 2 védjegyet együttesen használhatják: „A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegy néven, a közös arculati kézikönyv alapján.
A védjegyet használók megfelelnek az általános környezeti, társadalmi és gazdasági felelősségvállalást magában foglaló általános érvényű védjegyszabályzatnak és ezen túlmenően az egyes termék- vagy szolgáltatás csoportokra vonatkozó specifikus szabályoknak.

a.    Mik szabályozzák a védjegy használatát?

A védjegy használatát alapvetően a működési szabályzat és a Licencia szerződés szabályozza. A működési szabályzatnak több része van:

 1. Az Általános működési szabályzat mindenkire vonatkozik. Ez határozza meg a társadalmi, környezeti, gazdasági felelősségvállalási szempontokat.
  Az általános működési szabályzat itt tölthető le.
 2. A Szakma specifikus szabályzatok az adott szakmaterületet szem előtt tartó különböző minősítési kritériumokat tartalmazzák:
  A szakma specifikus szabályzatok jelenleg 3 fő területen több kisebb termék és szolgáltatási kör minősítő szabályzatát tartalmazza. Ezek alább tölthetőek le.

Ide tartoznak jelenleg: sertés, marha, baromfi, nyúl, kecske, birka, tojás, olaj, sajt, lencse, szárazbab, borsó, kézműves cukrászat és bonbon készítmények, gyümölcskészítmények, mint (lekvárok, dzsemek, gyümölcsszörpök, virág- és gyógynövény szörpök, üdítőitalok, befőttek, aszalt gyümölcsök), méz, bor, levendulás készítmények, gabona, olajos mag és zöldségkrémek, tej- és tejtermékek, növényi feldolgozatlan alapanyagok, pálinka, szárított zöldségek, fűszernövények

Ide tartoznak jelenleg: szállások, éttermek, falusi vendégasztalok, pincék, pincészetek, borászatok, kereskedelmi egységek, piacok

Ide tartoznak jelenleg kézműves terméket előállítók, képzőművészeti alkotók, népművészeti alkotók, iparművészeti alkotók, egyéb egyedi termékeket előállítók (ide értve a kézműves kozmetikumokat előállítókat)

b.    Milyen szerződést köt az Egyesület a védjegy használatára jogosultakkal?

A minősítést követően mindenkivel Licencia szerződést köt az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, aki a minősítés során jogosulttá vált a védjegy használatára.

A Licencia szerződés itt tölthető le.

c.    Mely településeken igényelhető az Éltető Balaton-felvidék védjegy és mik a költségei?

 • Az igénylő székhelye, vagy telephelye, ahol a minősíteni kívánt tevékenységet végzi, vagy a terméket előállítja, az alábbi települések legalább egyikén található:

Aszófő, Balatonakali, Balatoncsicsó, Balatonfüred, Balatonszepezd, Balatonszőlős, Balatonudvari, Barnag, Bazsi, Bodorfa, Csabrendek, Csopak, Dabronc, Dörgicse, Gógánfa, Gyepükaján, Halimba, Hetyefő, Hidegkút, Hosztót, Kapolcs, Káptalanfa, Kislőd, Lovas, Megyer, Mencshely, Monoszló, Nagyvázsony, Nemeshany, Nemesvámos, Nyirád, Óbudavár, Öcs, Örvényes, Paloznak, Pécsely, Pula, Rigács, Sümeg, Sümegprága, Szentantalfa, Szentimrefalva, Szentjakabfa, Szőc, Tagyon, Taliándörögd, Tihany, Tótvázsony, Ukk, Úrkút, Vászoly, Veszprém, Veszprémfajsz, Veszprémgalsa, Vigántpetend, Vöröstó, Zalaerdőd, Zalagyömörő, Zalameggyes, Zalaszegvár, Zánka

 • Az igénylő magánszemélynek, vállalkozásnak, cégnek, szervezetnek vállalnia kell a tagságot az Éltető Balaton-felvidékért Egyesületnél (Ennek éves tagdíja 2024-ben: Egyesületi rendes tag tagdíja vállalkozó esetén 15 000,-Ft/év, pártoló tag esetén 20 000,-Ft/év), vagy vállalnia kell az éves védjegy használati díj fizetését, amelynek összege 2024-ben 60 000,-Ft/év.
 • A minősítési eljárás díja 2024-ben 60 000,-Ft, amely egyszeri díj 5 évre vonatkozóan biztosítja a megfelelőség esetén a védjegy használatot. A 2024-es minősítési díj a minősítés folyamatának költségtérítését nem, csupán a minősítés eszközszükségletét tartalmazza.
 • Arra is van lehetőség, hogy akik már védjegyesek az eredeti minősítésen túl új termékeiket is bevonják a minősítésbe. Ez esetben a teljes minősítési eljárás „kiegészítő jellegű”, így ennek a költsége 20 000,-Ft.

A minősítési díjakat a minősítést megelőzően a térségi védjegy tanács ülésének időpontjáig kell befizetni.

d.    Milyen lépésekből áll a minősítés?

 • Minősítés iránti igény jelzésének megküldése a kozpont@balatonleader.hu e-mail címre
 • I. adatlap kitöltése általános szabályzat információinak megfelelően – minősítést igénylő tölti ki.
 • I. adatlap ellenőrzése – védjegy tanács munkaszervezete végzi.
 • II. szakma specifikus adatlap kitöltése – minősítést igénylő tölti ki, szükség szerint a védjegy tanács munkaszervezetének segítségével.
 • II. szakma specifikus adatlap ellenőrzése – védjegy tanács munkaszervezete végzi.
 • Helyszíni szemrevételezés – Ez egy helyszíni látogatás a telephelyen, székhelyen, gazdálkodási helyen, amely a védjegyet igénylőhöz igazodva történik. A minősítést végzők a védjegy igénylővel részletesen végignézik a minősítés alapdokumentumait, a minősítéshez szükséges kérdőív kérdéseit. Megnézik a minősítésre kerülő területet, a gyártást, szolgáltatást, helyi értéket, fényképeket készítenek. Egyeztetési, tárgyalási feljegyzést készítenek (lehet írásos és diktafonos is).
 • Térségi Védjegy Tanács ülése, melyen megfelelőség esetén „A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegy használatát megítéli a Térségi Védjegy Tanács , és javasolja felvételét a védjegyesek közé az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület elnökségének.
 • Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület elnöksége soron következő ülésén dönt a védjegy odaítéléséről a Tanács előterjesztése alapján.

2.    Milyen kötelezettségeket vállalnak azok, akik megkapják az Éltető Balaton-felvidék védjegyet?

Azok, akik minősített védjegyesekké válnak, használhatják az Éltető Balaton-felvidék védjegyet és a Vidék Minősége védjegyet is.

A védjegy tulajdonosának és használójának kötelezettségeit részletesen a Licencia szerződés tartalmazza, amely innen letölthető.

Átfogóan minden védjegyes vállalja az alábbiakat:

 • Közösen népszerűsítik a vidéki területeken, azon belül a Balaton-felvidéken előállított, nyújtott termékeket, szolgáltatásokat, mert felelősséget éreznek a társadalmi, gazdasági együttműködések erősítéséért.
 • Közösségi részvételükkel, saját tevékenységükkel segítik a helyben előállított termékek, szolgáltatások minőségének, mennyiségének, sokféleségének javítását, bővítését.
 • Segítik a környezeti, táji értékek megőrzését, megújulását, a termelési, szolgáltatási lehetőségek bővítését, a vidéken élők életminőségének javítását.
 • Saját tevékenységi területükön népszerűsítik a Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék védjegyet, azt honlapjukon, termékeiken, szolgáltatási terükben feltüntetik.

Fenti felsorolás általános jellegű, a részletes kötelezettségeket a Licencia szerződés, illetve maga a működési szabályzat tartalmazza.

3.    Milyen előnyökkel jár a Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék védjegy használata?

 • A védjegyminősítés folyamata nem más, mint egy intenzív tanulási-fejlődési folyamat.
 • A tételes minősítési követelményeknek való megfelelés – akármilyen profillal is működik a vállalkozás – emeli annak szakmai színvonalát, hatékonyságát, profittermelő képességét.
 • A védjegyet szerzettek közössége az átlagosnál magasabb szintű tudatossággal viszi tovább tevékenységét.
 • A védjegyminősítést végző egyesület által biztosított kommunikációs felületek, csatornák, eszközök, módszerek az egyes védjegyesek saját, önálló lehetőségeinél nagyobb elérést biztosítanak a nyilvánosság felé.
 • A védjegyminősítést végző egyesület a minősítést követően is aktívan támogatja tagjait olyan területeken, amelyek közvetlen piaci erősödést biztosíthatnak a védjegyesek részére.
 • Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület a védjegy használatához kapcsolódóan
  o     arculati kézikönyvet, logóhasználatot, védjegy táblát, oklevelet biztosít, amely segíti a minősített termék, szolgáltatás megkülönböztetését más termékektől, szolgáltatásoktól
  o    Önköltségi alapon védjegy logóval ellátott matrica, és díszdoboz vásárlási lehetőséget biztosít
  o    A tag által megjelölt szolgáltatást/kínálatot megjeleníti internetes felületein (az egyesület www.eltetovedjegy.hu és a védjegyprogram érdekében kialakított közös www.videkminosege.hu oldalon.
  o    Több vállalkozót felölelő projektekben részvételi lehetőséget biztosít, amely keretében különböző marketing felületek elérését teszi lehetővé (pl. termékkatalógusban, ÉLTETŐ Pont kereskedelmi üzletekben, honlapon, információs táblákon, plakátokon, prospektusokban, térségi térképen)
  o    Partnerei szervezésében közös illetve települési, térségi jelentőségű  vásárokon, rendezvényeken való csatlakozási, megjelenési lehetőséget biztosít (közvetlen vagy közvetett az adott programtól függően)
  o    Érdekképviselet biztosít a térségi jellegű együttműködésekben
  o    Levelezési listán való részvételt, ez alapján rendszeres, hírlevél formájában közölt aktuális információkat nyújt
  o    Tájékoztató, egyeztető rendezvényeken, fórumokon való részvételi lehetőséget nyújt
  o    Bekapcsolódási lehetőséget nyújt a Helyi Fejlesztési Stratégia „Vidék Minősége” stratégia programcsomag közösségi területének megvalósításába (az egyedi fejlesztési projektektől függetlenül)

Figyelem: A felsorolt előnyök lehetőségként állnak nyitva a tagok előtt. Mindenki saját tevékenységének, belefektetett energiájának megfelelően, saját részvétele, aktivitása által használhatja ki a legtöbb felsorolt előnyt a védjegy használata által.

4.    Mi a „Rural Quality” „Vidék Minősége” védjegy?

A „Rural Quality” nemzetközi védjegyet 1998-ban spanyol, francia, olasz LEADER vidékfejlesztési csoportok hozták létre. Rajtuk kívül jelenleg Görögország, Portugália és Magyarország tagja az „Association of the European Territorial Quality Mark” – Európai Térségi Vidék Minősége Védjegy Egyesületnek.

Az „Éltető Balaton-felvidék” védjegyet megszerezni kívánó személyek és vállalkozások minősítési eljárása a „Rural Quality – Vidék Minősége” védjegy nemzetközi minősítés és népszerűsítés szabályrendszerének megfelelően történik.

A „Vidék Minősége Védjegyet” kiérdemelt hazai vállalkozások a nemzetközi „Rural Quality” védjegyrendszer tagjai is egyben.

Az európai összefogás célja az egyes országok, régiók, térségek vidéki területein a különleges minőséget képviselő, társadalmi, környezeti, gazdasági felelősségvállalás terén is együttműködő termelők, vállalkozók, szolgáltatók népszerűsítése, versenyképességük erősítése.

 • Az egyéni és kisvállalkozások termékei, szolgáltatásai – a közös marketing támogatásával – versenyképesebbé váljanak a multinacionális cégek termékei mellett.
 • A védjegy minden országban, mindenkor valódi minőséget jelentsen és képes legyen megalapozni és erősíteni az érdeklődők és a vásárlók bizalmát.
 • A helyi és térségi identitás, valamint a „vidék” fogalmának erősítése.
 • Erősödjön az egyéni és kisvállalkozások piaci versenyképessége.
 • Erősödjön a vidéki térségek belső erőforrásaink igénybevétele, hasznosulásuk folyamatosan növekedjen.
 • Erősödjön a vásárlók és a termelők, szolgáltatók környezettudatossága és társadalmi felelősségvállalása.
 • Erősödjenek a térségeken belüli együttműködések, újak alakuljanak ki.

5.    Magyar Vidék Minősége Védjegy Egyesület

A Magyar Vidék Minősége Egyesület 2015-ben alakult a nemzetközi „Rural Quality” – „Vidék Minősége” védjegy magyarországi képviselete és a fenntartása érdekében.

A Magyar Vidék Minősége Védjegy Egyesületet azok a magyarországi vidékfejlesztési egyesületek alapították, akik elsőként vezették be Magyarországon saját térségi védjegyeiket a Vidék Minősége védjegyrendszerhez csatlakozóan a saját térségi védjegyeiket. Ezek: Alpokalja-Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesület, ,,A BAKONYÉRT” Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület, Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, DIPO Egyesület, Rural Bt., valamint a térségi programban dolgozó szakértők.

A Magyar Vidék Minősége Védjegy Egyesület működteti a www.videkminosege.hu honlapot. A www.videkminosege.hu honlapon minden magyarországi Vidék Minősége védjegyes térség és vállalkozás is megtalálható, de átfogó képet kaphatunk magáról a Vidék Minősége ernyővédjegyről.

Az alapítók saját működési területeik tájegységein, az ott élő, működő vállalkozásokkal együttműködve dolgozták ki a tájegységre vonatkozó védjegyeik pontos tartalmát. Ezt követően – a nemzetközi minősítés és népszerűsítés szabályrendszerének megfelelően – végezték el a védjegyminősítéseket, azzal a kifejezett céllal, hogy a védjegyet megszerző szervezetek, vállalkozások részeseivé válhassanak a Vidék Minősége védjegyesek széles táborának, Európa-szerte.

A térségi Védjegy Tanács tagjai:

Védjegy Tanács elnök – Szabados Zsuzsanna

Élelmiszer szakma specifikus tanács képviselő: Farkas Ivett
Tagok: Sövényházi Balázs, Komendánt Irén, Egly Márk, Dobosi Dániel, Papp Ferenc, Tóbel János

Turisztikai szakma specifikus tanács képviselő: Hortobágyi Józsefné, Ági
Tagok: Papp Ferenc, Tóbel János, Huszár Zoltán, Szabados Zsuzsanna, Tóth Dávid

Kézműves szakma specifikus tanács képviselő: Gaálné Kapás Krisztina
Tagok: Zsár Tamás, Oszkai Réka, Bácsi Zita, Ana-Maria Homann